De firma Bomenbeheren en Arbix uit de Legeweg in Oostkamp heeft in zijn bedrijfsfilosofie de doelstelling om alle houtoverschotten, die voortkomen uit de verzorging en het onderhoud van bomen voor de volle 100% een herbestemming te geven.
Door Geert Stubbe
Bomenbeheren is in 2007 opgericht en zoals de naam het laat vermoeden, is het een firma die in de eerste plaats instaat voor het behoud van bomen, op werven, in tuinen, in bossen of op openbare plaatsen.
Ze geven boomtechnisch advies. "Er moet altijd een reden zijn om een boom te snoeien en deze reden is in vele gevallen op vraag van een persoon of door een probleemstelling. Maar we mogen niet altijd uitgaan van vellen. We gaan in eerste instantie bekijken of we de boom kunnen verplanten of beschermen", legt Tobias Mestdagh uit. Maar Bomenbeheren is ook actief als er storm- of gevolgschade optreedt. Dit is een natuurlijke vorm van bosbeheer waar er heel wat materiaal vrijkomt die dan kan verwerkt worden in allerlei producten.
Arbix houtproducten zijn afkomstig uithout van bosbeheer, parkbeheer of particulier boombeheer. "We kiezen er bewust voor om deze bomen niet te exporteren naar een verre locatie maar zelf te verwerken naar een waardevol herbestemmingsproduct. Zo houden we de grondstoffen dicht bij de originele groeilocatie en beperken we de CO2-uitstoot."
"Er wordt niet gekapt of gesnoeid met zicht op de benodigde stock; we werken enkel met de beschikbare grondstoffen. Daarom verwerken we enkel wat beschikbaar en nodig is. Het is dus goed mogelijk dat een bepaalde houtsoort tijdelijk niet voorradig is. Ons hout is 100 procent Belgisch. 85 procent van het gewonnen hout komt uit Vlaanderen en zal ook opnieuw in Vlaanderen worden verdeeld", vertelt Tobias.
Alles wordt verwerkt, ofwel in houten tuinmeubelen en het resthout wordt versnipperd tot houtsnippers. Daardoor brengen ze ook een deel van de verwerkte bomen weer naar de natuur maar met Bomenbeheren planten ze ook nieuwe bomen aan op plaatsen waar er schade is opgetreden of bomen moeten verwijderd worden. Zo werken ze mee aan het bos van de toekomst.